tisdag, oktober 12, 2004

Majlard vs Ernst

En rolig debatt i P1-morgon i morse. Malmöjournalisten Tony Ernst anklagar Jan Majlard för att vara fördomsfull och "rädd för det främmande" på grund av det han skrivit om Zlatan. Jan Majlard är förstås helt oförstående.

Självklart är det så att Zlatan ofta behandlas på ett annat sätt än om han hade hetat Sven Svensson och varit uppväxt i Höör. Han hamnar alltid i en stereotyp - den kaxiga invandrarkillen, "gatans man" som har lyckats ta sig ifrån "gettot" och bli rik och berömd med hjälp av sin gudagivna talang. Så fungerar medierna, och det är jävligt illa. Och det är sorgligt att inte Jan Majlard, som själv säger att han har "skrivit om invandrarkillar i 25 år" inte ser att det problemet existerar.

Men det finns samtidigt ingen anledning att bli hysterisk och skylla allt som sägs och skrivs på fördomsfullhet och rasism. Majlard har faktiskt en viss poäng i jämförelsen med Patrik Sjöberg, som också målades ut som en kaxig jävel, vilket gjorde att han fick ta mycket skit. Dessutom så är Zlatan den största fotbollsstjärna som vi har haft på otroligt länge, och i och med det kommer allt han gör - positivt såväl som negativt - att väcka en otroligt stor uppmärksamhet.

Det mest komiska/tragiska i debatten var annars när Majlard säger, för att försvara sig, att

"jag har rest jorden runt när jag var ung och varit väldigt mycket och rest"

Jamen grattis Jan, då är det ju lugnt. Eller?